Rodzaje sushi

Rodzaje sushi

Witamy, w tej zakładce będziecie mieli możliwość sprawdzić, jakie rodzaje japońskich przysmaków serwujemy w naszej restauracji. Mamy nadzieję, że przyda Wam się ta wiedza i zaraz po jej przyswojeniu, przejdziecie do naszego menu i wybierzecie coś dla siebie. Od tego momentu będziecie się mogli pochwalić przed swoimi znajomymi, jakie znacie rodzaje sushi.

sushi hosomaki z łososiem

Hosomaki z łososiem.

NIGIRI

Nigiri najbardziej przypomina pierwotne sushi, ponieważ jest to odpowiednio uformowana kuleczka ryżu, z grubym plastrem ryby, bądź kawałkiem owocu morza na wierzchu. Kuleczka ryżu formowana jest w dłoni sushi mastera, a swoją nazwę zawdzięcza  japońskiemu słowu nigru, które oznacza tyle, cościskać/ugniatać.  Ta niezwykle prosta forma jest najbardziej cieniona przez znawców i smakoszy sushi.

FUTOMAKI

Futomaki stanowią najpopularniejszą formę sushi w Polsce, to nic innego, jak ryż rozłożony na nori (czyli sprasowanym wodoroście), z rybą oraz innymi rozmaitymi dodatkami i zwinięty w rolkę, którą sushi master przed podaniem kroi na małe kawałki. Nazwa wywodzi się od japońskiego futoi, oznaczającego gruby/tłusty, co ma związek z dużą ilością składników używanych do przygotowania takiej rolki.

DATE MAKI

Datemaki to rolki zawijane nie w nori, a w słodki jajeczny omlet. Zwłaszcza  polecamy ten rodzaj sushi tym, którzy spragnieni są odrobiny  ekstrawagancji.

URAMAKI

Uramaki to sushi przypominające futomaki, z tą różnicą, że ryż znajduje się na zewnątrz.

TEMAKI

Temaki to sushi zawinięte w nori w kształcie rożka, podawane w jednym dużym kawałku.

GUNKANY

Gunkany to kuleczki ryżu obtoczone nori w taki sposób, żeby powstał koszyczek, w którym znajduje się duża ilość farszu.

SASHIMI ROLL

Sashimi roll to rolka bez ryżu, zawijana najczęściej w papier ryżowy. Charakteryzuje się dużą ilością ryby, czy owoców morza oraz dodatków warzywnych.

HOSOMAKI

Hosomaki to cienkie rolki z jednym składnikiem w środku. To bardzo proste sushi polecane zwłaszcza początkującym smakoszom.

SASHIMI

Sashimi, które oznacza surowy/świeży. Umiejętne przygotowanie sashi, wymaga od sushi mastera wybrania i skrojenia w odpowiednie kawałki najsmaczniejszych części surowej ryby i podania ich samych z odpowiednimi dodatkami.