Sushi – pokarm dla kieszeni.

Sushi – pokarm dla kieszeni.

Sushi, kojarzone jest przede wszystkim z daniem kuchni japońskiej, zrobionym ze składników takich jak surowa ryba, ryż i ocet ryżowy. Jednak nie zawsze tak było.

Pierwsza wzmianka o sushi, pochodząca z roku 718, odnosi się do podatku płaconego w naturze. Zapis ten pochodzi z japońskiego zbioru praw Yorituryo i ciężko dzisiaj określić prawidłową wymowę, oraz znaczenie słowa.

Kuchnia japońska, jak każda inna, ulegała przez lata ewolucji, co niosło za sobą zmiany również dla sushi. Na początku sushi przygotowywane było z wcześniej fermentowanego ryżu. Wynalezienie octu ryżowego spowodowało, że porzucono proces fermentacji i zastąpiono go, octem. Pozwoliło to skrócić proces przygotowywania sushi. Czas przygotowania był bardzo istotny, gdy danie z surowej ryby zaczęto sprzedawać, dlatego że z powodu braku lodówek, nie mogło być przygotowane wcześniej. Klient nie powinien czekać zbyt długo na zamówiony posiłek. Sushi bardzo szybko zyskiwało na popularności, ze względu na łatwość przygotowania i wysoką zawartość składników odżywczych

W dzisiejszych czasach, sushi jest traktowane jako danie należące do tych z górnej półki cenowej. Ale dlaczego? Jest traktowane jako sztuka, a sztuka jak wiadomo ma swoją cenę. W Japonii, ludzie zajmujący się robieniem sushi, uczą się tego przez 5 lat, a więc cena dobrego produktu zawiera w sobie opłatę za profesjonalizm i jakość wykonania. Najważniejszym elementem dania są świeże składniki, najwyższej jakości, które też wliczane są w cenę wyrobu gotowego. Ale czy cena może odstraszyć prawdziwego fana? Pamiętajmy, że wysoka jakość niesie za sobą koszta.

Sushi

Sushi przygotowane przez mistrza, to prawdziwa uczta dla oka.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *