Rodzaje sushi
Witamy, w tej zakładce będziecie mieli możliwość sprawdzić, jakie rodzaje japońskich przysmaków serwujemy w naszej restauracji. Mamy nadzieję, że przyda Wam się ta wiedza i zaraz po jej przyswojeniu, przejdziecie do naszego menu i wybierzecie coś dla siebie. Od tego momentu będziecie się mogli pochwalić przed swoimi znajomymi, jakie znacie rodzaje sushi.
NIGIRI
Nigiri najbardziej przypomina pierwotne sushi, ponieważ jest to odpowiednio uformowana kuleczka ryżu, z grubym plastrem ryby, bądź kawałkiem owocu morza na wierzchu. Kuleczka ryżu formowana jest w dłoni sushi mastera, a swoją nazwę zawdzięcza japońskiemu słowu nigru, które oznacza tyle, cościskać/ugniatać. Ta niezwykle prosta forma jest najbardziej cieniona przez znawców i smakoszy sushi.
FUTOMAKI
Futomaki stanowią najpopularniejszą formę sushi w Polsce, to nic innego, jak ryż rozłożony na nori (czyli sprasowanym wodoroście), z rybą oraz innymi rozmaitymi dodatkami i zwinięty w rolkę, którą sushi master przed podaniem kroi na małe kawałki. Nazwa wywodzi się od japońskiego futoi, oznaczającego gruby/tłusty, co ma związek z dużą ilością składników używanych do przygotowania takiej rolki.
DATE MAKI
Datemaki to rolki zawijane nie w nori, a w słodki jajeczny omlet. Zwłaszcza polecamy ten rodzaj sushi tym, którzy spragnieni są odrobiny ekstrawagancji.
URAMAKI
Uramaki to sushi przypominające futomaki, z tą różnicą, że ryż znajduje się na zewnątrz.
TEMAKI
Temaki to sushi zawinięte w nori w kształcie rożka, podawane w jednym dużym kawałku.
GUNKANY
Gunkany to kuleczki ryżu obtoczone nori w taki sposób, żeby powstał koszyczek, w którym znajduje się duża ilość farszu.
SASHIMI ROLL
Sashimi roll to rolka bez ryżu, zawijana najczęściej w papier ryżowy. Charakteryzuje się dużą ilością ryby, czy owoców morza oraz dodatków warzywnych.
HOSOMAKI
Hosomaki to cienkie rolki z jednym składnikiem w środku. To bardzo proste sushi polecane zwłaszcza początkującym smakoszom.
SASHIMI
Sashimi, które oznacza surowy/świeży. Umiejętne przygotowanie sashi, wymaga od sushi mastera wybrania i skrojenia w odpowiednie kawałki najsmaczniejszych części surowej ryby i podania ich samych z odpowiednimi dodatkami.